0 Shares

Raskó Endre még csak tizenegy éves, s miközben kitűnően teljesít az iskolapadban, korosztályában a legügyesebb focisták között tartják számon, egy kecskeméti kis zenekarban dobol és szerepelt két nívós színdarabban is az elmúlt három hónapban. A kiemelkedő teljesítmény elképzelhetetlen lenne szülei szervezőképessége és az iskola rugalmassága nélkül. Interjúnkban utánajártunk, hogy miből lesz a „csodagyerek”.

Endre, becenevén Bandi, jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Petőfi Sándor Református Gyakorló Általános Iskola 6.c osztályos tanulója kéttannyelvű osztályban. Nagyon szereti a focit, három éve a KLC-KTE sportolója, ahol 2019-ben az év labdarúgója lett korosztályában. Testvéreivel óvodás koruk óta járnak a kecskeméti és a budapesti színházak előadásaira.

Az idei évben Bandi két színházi produkcióba is felvételt nyert. Az egyik a Szente Vajk által rendezett „Puskás, a musical” c. darab, melynek bemutatója a budapesti Erkel Ferenc Színházban volt 2020 augusztusában, a másik pedig a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház által bemutatott „Légy jó mindhalálig” c. musical, melyet Nagy Viktor rendezett és Gyenes Ildikó koreografált.

A zene is fontos része Bandi életének: harmadik éve kisdobol. Jelenleg az M. Bodon Pál Zeneiskola ütős tanszakjának diákja. A dallamhangszerek közül legszívesebben marimbán és xilofonon játszik.

Bandit az interjúra elkísérték szülei, Raskó Balázs és Raskóné Boza Edit, illetve énektanára, Jakobicz Dorottya.

Mi a csodagyerek nevelésének a receptje?

Raskóné Boza Edit: Mindhárom gyermekünk számunkra csodagyerek. Bandi tudatosan és szorgalmasan végzi el feladatait és nyitott a világra. Igyekszünk mindhárom gyermekünk világára külön-külön ráhangolódni, hogy támogatni tudjuk őket. A családunk olyan, mint egy farkasfalka: nagyon sok időt töltünk együtt. Bandi gyermekkora óta szabálykövető, tudatos, szorgalmas és kitartó – mindenből a legjobb szeretne lenni, ez a fajta tudatosság már korán kialakult benne. A későbbiekben azonban figyelnie kell, hogy ne vállalja túl magát.

Nem megy az iskolai eredmények rovására Bandi forgalmas életmódja?

Raskó Balázs: Próbáljuk segíteni abban, hogyan ossza be az idejét. Amikor hazaér, előre eltervezett beosztásban tanul. Ha valamiről lemaradt, akkor azt mindig pótolta, így az iskolai eredményei sem romlottak.

Bandit önök viszik az iskola utáni tevékenységekre?

Raskóné Boza Edit: Igen, a vírus előtt a nagyszülők sokat segítettek, de most mi visszük őt. Nehéz összeegyeztetni a rengeteg programot és a három gyermeket, percre pontosan be van osztva az időnk, komoly szervezést igényel. De már megszoktuk.

A nagyszülők fontos szerepet játszottak Bandi sikereiben?

Raskó Balázs: Sok időt tölt a nagyszülőkkel, sok segítséget kapunk tőlük. Egyik nagypapájával rúgják a bőrt és egyeztetik a focimeccseket, a másik nagypapája, aki sebész, nagyon talpraesett és tudatos életet él, hasonló jellem, mint Bandi.

Bandi, te is szeretnél orvosi pályára lépni?

Bandi: Még nem gondolkoztam el rajta, de lehet, mert szimpatikus hogy segíthetek az embereken.

Tehetséges vagy a sportban, zenében, színjátszásban. Melyik áll hozzád a legközelebb?

Bandi: Nagyon szeretem a színházat és a zenét. Dobolok, és akár saját zenekart is alapítanék a jövőben, de még nem tudom pontosan mi az én irányom.

A sok elfoglaltság mellett marad időd hobbira?

Bandi: Számítógépes játékokra jut idő, és a testvéreimmel is szoktam focizni.

Komoly felkészülést igényelt a szereplés a Légy jó mindhalálig című darabban?

Raskóné Boza Edit: A rendező, Nagy Viktor szavait idézve: „Fel kell nőni a feladathoz. A próba periódus alatt, mely kb. 6 hét, a gyerekek bekerültek egy olyan közegbe, ahol a felnőttekkel azonos elvárások vonatkoztak rájuk. A karakterek megjelenítésével a gyerekeknek egy rejtett személyisége került előtérbe.” Eközben komoly fizikai erőnlétet is igényelt tőlük a próbafolyamat. Bandira nagyon büszkék vagyunk, fegyelmezetten, ügyesen felnőtt a feladathoz. Mi, szülők viseltük nehezebben. A kelleténél talán jobban aggódtunk érte, de maximálisan támogattuk. Kilenc fiúval kellett együtt dolgoznia, akik nem egyformák. Az élet keménységeinek egy részét ekkor megtapasztalta. Egyébként jónak tartom, hogy Bandi részt vett ebben a darabban, mert egy önismereti folyamaton ment keresztül, amely előnyére válik.

Hogy kell elképzelni a próbákat?

Raskó Balázs: Augusztus huszadika után kezdődtek az énekes próbák, melyek egyórásak voltak hetente kétszer. Majd jöttek a koreográfiás próbák, amelyek kétórásak voltak heti kétszer, de ahogyan közeledtünk a premierhez, egyre több és hosszabb próba következett. Bandiról egyébként érdemes tudni, hogy mindennek utánanéz, például követi a színészek pályafutását is. Akik a Puskásban szerepeltek, róluk például mindent kiderített (a második szereposztásról is), de ugyanígy az igazi focisták hátterét is szereti felfedezni.

Mit szerettél a színházi szereplésben a legjobban?

Bandi: Élveztem a táncolást és az éneklést, kedvesek voltak a gyerekek, összebarátkoztam velük és a színészek is nagyon aranyosak voltak. Szeretek színészkedni, mert ilyenkor azonosulok a szerepemmel, elképzelem, hogy az vagyok, akit játszom. Örülök, hogy beláthattam a kulisszák mögé.

Melyik felnőtt szerepet játszanád legszívesebben a Légy jó mindhalálig darabból?

Bandi: Török Jánost szívesen játszanám, mert a „kisfiú”-dal nagyon tetszik tőle, szívesen elénekelném.

A Puskás musical gyerekszínészei, Bandi a legalsó sor bal oldalán az első.A Puskás musical gyerekszínészei, Bandi a legalsó sor bal oldalán az első.

Szokott lámpalázad lenni?

Bandi: Nagyon kicsi, de már az elején sikerült leküzdenem.

Mi volt a legnagyobb kihívás a színházi felkészülés során?

Bandi: Az esti próbák nagy kihívást jelentettek, mert úgy kellett táncolni és énekelni, hogy már nehezen tudtam koncentrálni.

A darabban felcsendül a „Jeles tanuló” című dal, melyben a kisdiákok a jeles tanulókat gúnyolják ki. Itt a gúnyolók közé tartozol, holott a való életben példamutató diák vagy. Nem volt nehéz ezt a szerepet játszani?

Bandi: Furcsa érzés volt gúnyoló szerepet játszani, mert én nem vagyok ilyen. Szerencsére engem se gúnyolnak az iskolában.

Mit szólnak az osztálytársaid a szereplésedhez?

Bandi: Egyszer eljött az osztályom is megnézni a darabot. Mindenki gratulált utána. Úgy érzem, büszkék rám.

Mire költötted az első színészi fizetésedet?

Bandi: Az első fizetésemet félretettem, de egyébként sem költekezek, mert későbbre gyűjtök. Konkrét elképzelésem még nincs, hogy mire spórolok, de úgy vélem, későbbre jó lesz.

Ha megváltoztathatnál egy rossz dolgot a világban, mi lenne az?

Bandi: Szerencsére engem nem szoktak csúfolni, de előfordult már velem, és nagyon rossz érzés volt. Ha lehetne, eltörölném a csúfolódást.

Bandiról elárulta véleményét a Petőfi iskola igazgatónője, dr. Szabó Ildikó, és énektanára, Jakobicz Dorottya, aki a Légy jó mindhalálig darab válogatására felkészítette: 

Jakobicz Dorottya: „Sokat tudtunk próbálni Bandival, mert nagyon elhivatott volt – kétnaponta online mutatta, mit hogyan tanult meg. Hamar tudtuk formálni az alaptehetségét. Igazán szép hangja van. Bandinak ajánlanám a színészi munkát, mert ugyan egy szerény jellem, de a magabiztossága sokat fejlődött, amióta színházi próbákra jár. Megvan minden esélye, hogy jó színész váljon belőle.”

Szabó Ildikó: „Bandi több területen tehetséges: sportban, énekben, idegen nyelvben egyaránt kiemelkedő. Az iskolai tanulmányi kötelezettségeinek az edzések, a színpadi próbák, fellépések, egyéb versenyek mellett is maradéktalanul eleget tesz. Mégsem magányos, kortársaitól külön életet élő kiskamasz; sok barátja van, akik társaságában éli a tizenegy évesek mindennapi életét. Kedves, mosolygós, kiegyensúlyozott, stabil fiú. S éppen ez teszi őt figyelemre méltóvá: úgy tesz többet és mást, hogy közben egy a sok közül. Búvó patakként éltető forrás mások számára. Szerintem ez az igazi nagyság.”

Rádi Balázs

 

forrás: hiros.hu

0 Shares